mp3albums

– Musik, klubb och andra härligheter

Hip hop – mer än bara musik

Inom varje genre, finns det politiska toner, kultur och ett mode. Att Hip-hopen från första början gick ut hårt med att klaga eller hylla sin samtid och sin närhet; att lyfta upp de som låg dem närmst om hjärta, och att göra det ärligt och genomskinligt. Kärlek i all ära, men inom Hip-hop kulturen tar sig kärleken ut i många olika former. We like!

Att binda samman

Den nya satsningen är att med Hip-hopens hjälp få unga som är mindre priviligierade och bor i områden med stora klyftor och problem, att hitta rätt och att känna gemenskap. Detta i form av en hip hop-pedagogik.

–       Vi har börjat få flera hiphop-pedagoger som exempelvis Behrang Miri som fungerar för nya svenskar ungefär som folkbildare gjorde för arbetarklassen för hundra år sedan. Många som höll på med hiphop på 90-talet är i dag krönikörer eller på andra platser i medierna där de gör sina röster hörda, säger forskaren Johan Söderman.

Genom rap, breakdance, dj och graffiti är tanken att stimulera de unga och motivera till bildning. Vem vet, i framtiden kanske de flesta går runt med tall tees, alla Hip-hopares favoritplagg, och rappar på stadens gator. Näe, tanken är inte att alla unga ska bli små rapstjärnor. Vad vi kan hoppas på är att detta ökar till att de unga vill lära sig. Med musik i våra hjärtan och med en gemenskap är det enklare att prestera bra och skaffa sig en sund och härlig vardag. Hur detta blir i praktiken återstår att se – vi håller tummarna.