mp3albums

– Musik, klubb och andra härligheter

Olika musiktjänster på nätet

Det finns idag många olika funktioner för både vanligt folk men också för musiker att lyssna och skapa musik. Att få sin musik publicerad börjar också bli lättare, inte minst tack vare att man har öppnat upp många bra funktioner som gör att olaglig nedladdning nästintill upphör. En samordning av detta har helt enkelt möjliggjort musikens framtid.

Eftersom musik idag sprids som en löpeld över internet, kommer det i praktiken vara omöjligt att stoppa denna spridning. Det handlar då om både laglig, men också olagligt ned- och uppladdad musik som sprids på både The Pirate Bay och YouTube. Att upphovsmän, musikförlag och artister inte får pengar för sin musik är ett stort problem, eftersom de har musiken som yrke. Tjänar man inga eller väldigt små summor pengar kommer artisten inte kunna fortsätta producera musik i framtiden. Det är som att man bygger upp ett casino fast istället för att man spelar så delar man ut halva vinsten direkt istället för att man ska spela om den. Idag är det där mer ordnat i formen att man har olika musiktjänster på nätet som ger pengar till upphovsmännen och artisterna, samt bidrar till att man får lyssna, ibland mot betalning, såsom:

  • Spotify
  • Itunes
  • Deezer
  • MySpace
  • Tunerec
  • Grooveshark

Spotify

Musiktjänsten Spotify grundades av entreprenörerna Daniel Ek och Martin Lorentzon i april 2006, och blev en första prövning på hur man kunde få lyssna på laglig musik, med helt eller delvis utan betalning, men att den gav ersättning per låtklick till respektive upphovsman, artist och musikförlag etc. Spotify är en tjänst som man laddar ned från nätet, installerar den på sin dator och skapar ett användarkonto från. Från början när man är helt ny på Spotify har man en gratisversion som innebär att man spelar musik utan att betala för sig, men den har en begränsning på max tio timmar musik i månaden samt reklam. Vill man slippa detta får man helt enkelt betala för sig och därigenom uppgradera sitt konto med antingen femtio eller hundra kronor i månaden, beroende på vilka funktioner man vill ha. Exempelvis fungerar Spotify i mobilen med ett uppgraderat konto, liksom att man slipper reklam och musikbegränsningar med betalkonto.

Programmet är enkelt upplagt och det går att söka på många olika låtar och artister, även om inte allt finns upplagt. Men av den stora mängd musik som faktiskt finns kan man göra sina egna spellistor och även dela med sig av sin musik med andra på Facebook. En spellista kan också innehålla musik man har på sin egen dator, även om den dock bara går att lyssna på om det är den datorn man lyssnar ifrån. När man sedan lyssnar på en låt så ges ersättningen direkt till den artisten. Idag finns tjänsten att tillgå i ett antal västeuropeiska länder såsom Norge, Finland, Danmark, Storbritannien, Spanien och Frankrike, samt även i USA, Australien och på Nya Zeeland.